Nerkownik Porzeczkowy

Ostatnio opublikowałam Wam na kanale przepis na jagielnik, a tym razem mam dla Was przepis na nerkownik. Jest to idealne ciasto na gorące dni i zdecydowanie bardziej przypomina klasyczny sernik niż jego alternatywa z kaszy jaglanej. Dodatkowo kwaśne porzeczki naprawdę dodają orzeźwienia. Moje ciasto wykonałam także na spodzie z daktyli, masła orzechowego i karobu. Pycha! 😋

Składniki:
na masę:
2 szklanki namoczonych przez noc nerkowców
2 łyżki syropu klonowego 
pół łyżki erytrolu lub innego słodzika
świeży sok z połowy cytryny 
szklanka porzeczek czerwonych 
odrobina mleka roślinnego 
2 łyżki oleju kokosowego
na spód:
2 szklanki daktyli
2 szklanki wody 
pół szklanki karobu
pół szklanki mąki owsianej 
pół szklanki mąki jaglanej (lub ryżowej, kokosowej, z amarantusa)
łyżka masła orzechowego
2 łyżki mleka roślinnego
2 łyżki syropu klonowego
olej kokosowy

Czas przygotowania: ok. godziny + co najmniej 3 godziny mrożenia w zamrażarce 

Sposób przygotowania:

Namoczone przez noc orzechy nerkowca, blendujemy z resztą składników na masę. Próbujemy, masa powinna być lekko kwaśna, lekko słodka. Odstawiamy i zajmujemy się spodem. Daktyle namaczamy w ciepłej wodzie oraz pozostawiamy na 15 minut. Następnie je odcedzamy i blendujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników na spód i zagniatamy go rękoma. Jeżeli jest taka potrzeba, gdyby spód był zbyt wilgotny, dosypujemy jeszcze odrobinę mąki. Natłuszczamy tortownicę olejem kokosowym i formujemy na niej spód, dociskając. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, po czym wstawiamy do niego naszą tortownicę na około 10 minut. Po tym czasie, wyciągamy spód oraz pozostawiamy go aż ostygnie. Wylewamy na niego masę z orzechów, dekorujemy świeżymi porzeczkami i wstawiamy na co najmniej 3 godziny do zamrażarki. Smacznego! 💞





Nadia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram