Karobowy Jagielnik

Jak wiecie karob to król w mojej kuchni, który nawet dominuje nad starym, dobrym kakao. Dzisiaj zaprezentuję Wam przepis na jedno z najprostszych, ale zawsze efektownych ciast, czyli jagielnik właśnie z dodatkiem karobu. Ma być odpowiednikiem klasycznego sernika. Nie smakuje dokładnie jak on, ale na swój oryginalny sposób, naprawdę dobrze. Zwłaszcza karob dodaje mu takiego karmelowego posmaku. Warto wypróbować! 😉 Ja podaję mój jagielnik z malinami oraz borówkami, ale to już naprawdę leży w Waszej inwencji twórczej. 

Składniki:
szklanka karobu
2 szklanki kaszy jaglanej
1/2 szklanki słodziku np. erytrolu
puszka mleczka kokosowego
szklanka mleka roślinnego np. sojowego
ewentualnie budyń waniliowy alpro
sok z połowy cytryny
olej kokosowy
owoce do podania
wiórki kokosowe i płatki kokosowe do podania

Czas przygotowania: ok. godziny + 40 minut pieczenia

Sposób przygotowania:

Kaszę gotujemy na mleku roślinnym, aż je całe wchłonie, ciągle mieszając. Przekładamy ją do dużej miski, wlewamy sok z cytryny, dodajemy mleczko kokosowe, karob, słodzik oraz budyń waniliowy. Całą masę dokładnie mieszamy, a następnie blendujemy na gładko za pomocą blendera ręcznego. Warto być przy tym cierpliwym. Tortownicę smarujemy lekko olejem kokosowym, po czym wlewamy do niej naszą masę na ciasto. Wkładamy jagielnik do piekarnika i pieczemy przez około 40 minut w 200 stopniach. Gotowe ciasto pozostawiamy na noc (ewentualnie kilka godzin) do wystudzenia, a rano zajadamy. Smacznego! 😉




Nadia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram