Pizzerki na Spodzie Owsianym 🍴

Witajcie! Przepis, który Wam dzisiaj przedstawię jest zaś idealny na leniwą niedzielę, kiedy mamy ochotę zjeść tzw. comfort food, czyli danie, które zawsze smakuje dobrze oraz mamy więcej czasu, który możemy poświęcić w kuchni! Mowa oczywiście o mojej sprawdzonej recepturze na pizzerki. Te są akurat na spodzie owsianym. Pizzerki są przepyszne, a najlepiej smakują z wegańskim serem violife, pomidorami suszonymi, pieczarkami i tofu! Ja lubię je także posypać odrobiną rukoli na górze, tak, aby poudawać, że są praktycznie tak lekkie jak sałatka. 😉 Przepis na wegański sos czosnkowy, z którym podaję moje minipizze pojawi się w filmiku na moim kanale Madame Nadine (wraz z przepisem na omlet). Rozrzedziłam go jedynie odrobiną wody. 

Składniki: 
ciasto
300 g mąki owsianej
3 łyżeczki drożdży instant
łyżeczka soli himalajskiej
3/4 szlanki ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
sos:
ok. 5 łyżek passaty
oregano
pieprz czarny
1/2 łyżeczki papryki wędzonej

i dowolne dodatki do pizzerek

Czas przygotowania: około godziny

Sposób przygotowania:
Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, sól i wymieszaj. Wlej wodę, oliwę i delikatnie wymieszaj łyżką. Następnie zagnieć miękkie ciasto. Wyrabiaj je starannie, aż będzie elastyczne i nie będzie się kleiło. Zostaw je w misce, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20 min. W tym czasie przygotuj dodatki. Ciasto wyłóż na stolnicę, podziel nożem na małe kawałki. Każdy kawałek rozpłaszcz w dłoniach, rozciągając ciasto na okrąg o średnicy około 10 cm. Placki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmaruj na nich sos przygotowany z wymieszanej z przyprawami passaty, posyp ulubionymi dodatkami. Piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. Smacznego! 💞











Nadia

1 komentarz:

Instagram