Kotleciki z Quinoy i Ciecierzycy

Dzisiaj pokażę Wam przepis na bardzo proste w wykonaniu kotleciki z komosy ryżowej i ciecierzycy. Kiedy nie mam pomysłów na dodatki do mojego dzisiejszego obiadu, często z niego korzystam. Kotleciki super nadają się również do sałatek, aby dodać im treściwości. Receptura jest prosta, smaczna oraz efektowna, a mini burgery są oczywiście wysokie w zawartość białka dzięki ich głównym składnikom! Zapraszam. 😉

Składniki:
1/2 szklanki suchej komosy ryżowej
szklanka ciecierzycy
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
łyżka płatków drożdżowych
łyżka mąki z ciecierzycy
pieprz do smaku
pęczek szczypiorku
połowa cebuli
odrobina oleju (polecam oliwę z oliwek)
natka pietruszki

Czas przygotowania: 35 minut

Sposób przygotowania: 

Gotujemy quinoe i odczekujemy około 15 minut aż ostygnie. Obieramy oraz kroimy cebulę na niewielkie kosteczki. Następnie podsmażamy ją na oleju, aż się zeszkli. W czasie kiedy cebula się smaży, szatkujemy szczypiorek i dodajemy go do niej. Blendujemy ciecierzycę na gładką masę (jeżeli nie korzystamy z takiej ze słoika lub puszki, wcześniej ją namaczamy i gotujemy - to jednak wydłuży czas przygotowania). Łączymy ze sobą wszystkie te składniki w dużej misce, dodajemy przyprawy oraz mąkę z ciecierzycy. Dokładnie mieszamy. Kroimy drobno natkę pietruszki oraz również wrzucamy do masy. Zwilżamy lekko dłonie i lepimy niewielkie kotleciki. Smażymy na odrobinie oleju. Smacznego! 💞





Nadia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram