Karobowe Energy Balls

Mam Wam do przedstawienia tym razem, jedną z moich ulubionych przekąsek, czyli energy balls. Do ich wykonania potrzebujecie jedynie daktyle oraz ulubione dodatki. Ja pokażę Wam moje ukochane połączenie smakowe, czyli karob, wiórki kokosowe i masło orzechowe. Daktyle są świetną przekąską samą w sobie, ale kiedy zmiksujemy je z wymienionymi składnikami smakują jeszcze lepiej, o ile to możliwe... 😋 Na dodatek, możecie zrobić od razu więcej takich energy balls i wyciągać kiedy akurat macie ochotę na jakąś przekąskę oraz doładowanie energii! 

Składniki:
150 g daktyli 
duża szklanka ciepłej wody
półtora łyżki masła orzechowego
łyżka syropu klonowego
2 łyżki mleka roślinnego
szklanka mąki jaglanej (lub innej dowolnej)
półtora łyżki karobu 
1/3 szklanki wiórków kokosowych 

Czas przygotowania: ok. pół godziny + 10 minut namaczania daktyli + godzina w lodówce

Sposób przygotowania: 

Daktyle namaczamy w ciepłej wodzie i pozostawiamy na 10 minut. Odcedzamy je, a później umieszczamy w dużej misce. Daktyle blendujemy na gładką masę, dodajemy do nich mąkę, karob, wiórki kokosowe i masło orzechowe, a następnie wlewamy syrop klonowy oraz mleko roślinne. Całą masę zagniatamy rękoma, tworząc dużą, spójną kulę. Następnie dzielimy ją na mniejsze części i tworzymy nasze kuleczki, starannie je formując. Wstawiamy na ok. godzinę do lodówki i cieszymy się naszą cudowną przekąską. Smacznego! 💞







Nadia

1 komentarz:

Instagram