Wegański Czekoladowy Mug Cake 🍰

Hej, hej! Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na ciastko, które można zrobić w 5 minut. Mowa oczywiście o mug cake, tym razem w wersji czekoladowej z moimi ukochanymi malinami. 💕Korzystam z tego przepisu zawsze kiedy mam ochotę na coś czekoladowego i nie mam zbyt wiele czasu, a więc polecam go wszystkim zabieganym! 😏 Receptura jest oczywiście bardzo prosta i naprawdę warta wypróbowania. Możecie również zobaczyć jak wykonuję to szybkie brownie na moim kanale na youtube.  

Składniki: 
4 łyżki mąki 
łyżka kakao 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka roślinnego
łyżeczka oleju kokosowego
kilka kostek czekolady gorzkiej lub deserowej
dowolne owoce (polecam maliny!)
i inne dodatki np. płatki kokosowe lub ziarno kakao

Czas przygotowania: 5-10 minut

Sposób przygotowania:

Do niewielkiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy kakao i proszek do pieczenia. Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy mleko roślinne i olej oraz powtarzamy czynność mieszania. W tym czasie kroimy czekoladę na niewielkie kostki, a następnie wsypujemy do naszej masy. Wszystko jeszcze raz razem starannie mieszamy. Gotową masę, która nie powinna być płynna, ale także nie rzadka (coś pomiędzy) przelewamy do kubka lub miseczki oraz wstawiamy na 45 sekund do półtorej minuty do mikrofalówki. Wyciągamy, dekorujemy ulubionymi owocami i dodatkami oraz cieszymy się naszym ciastkiem! Smacznego. 💞



Nadia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram