Owsianka jak Szarlotka 🍎

Moje ulubione śniadanie na świecie to owsianka. Uwielbiam ją w każdej postaci, dlatego, że jest bardzo zdrowa, sycąca i może smakować jak... nasz ulubiony deser! 😉 Tak jest w przypadku przepisu na opisaną tutaj owsiankę, która przypomina szarlotkę. Dodam, że jest bardzo prosta w wykonaniu, potrzebujemy do niej tylko kilka produktów i ulubione dodatki. Sekretnymi składnikami, które sprawiają, że smakuje prawie jak jabłecznik są jabłka do szarlotki ze słoika, które znajdziemy w każdym sklepie (ja polecam te) oraz duuuża ilość cynamonu. A dodanie odrobiny masła orzechowego nadaje jej niepowtarzalności. Mam nadzieję, że przekonałam Was do jedzenia owsianki na śniadanie, a teraz zapraszam do zapoznania się z przepisem. 😎

Składniki:
1/2 szklanki płatków owsianych
4 łyżki jabłek do szarlotki ze słoika
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka masła orzechowego
garść orzeszków ziemnych
żurawina suszona
rodzynki
śliwka suszona do ozdoby
kilka orzechów nerkowca
odrobina mleka roślinnego
woda
ewentualnie syrop klonowy 

Czas przygotowania: 15 minut

Sposób przygotowania:

Do niewielkiego garnuszka wlewamy odrobinę mleka roślinnego, wsypujemy płatki owsiane, dodajemy 4 łyżki jabłek do szarlotek ze słoika, mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu. Po około 5 minutach dodajemy przyprawy, bakalie i orzechy i dalej gotujemy aż owsianka będzie miała kremową, gęstą konsystencję (musi być ona bardziej płynna niż sucha). Jeżeli jest taka potrzeba można dolać odrobinę wody. Gotową miksturę (😎) przelewamy do naszej ulubionej miseczki, podajemy z pokruszonymi orzeszkami ziemnymi, suszoną śliwką i masłem orzechowym. Dla ekstra smaku możemy posypać naszą szarlotkę cynamonem i polać syropem klonowym. Smacznego! 💞







Nadia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram