Ciasteczka Marchewkowe

Marchewka to zdecydowanie moje ulubione warzywo, dlatego też postanowiłam podzielić się z Wami tym o to przepisem na ciasteczka z jej wykorzystaniem. Jest on oczywiście bez dodatku nabiału, czy jajek, a więc wegański, ale także bez dodatku cukru. 😉 Gwarantuję, że takie ciacha są przepyszne, a na dodatek bardzo zdrowe i można je jeść bez obaw. Super smakują polane syropem klonowym lub daktylowym z popołudniową kawką. 😋

Składniki: 
2 marchewki
szklanka mąki owsianej
szklanka mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
łyżeczka imbiru
2 łyżki słodziku (polecam ksylitol lub erytrytol)
1/4 szklanki oleju (kokosowego lub rzepakowego)
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1/2 szklanki płatków migdałowych 
szklanka mleka roślinnego
łyżeczka aromatu waniliowego

Czas przygotowania: 30 minut + 25 minut pieczenia

Sposób przygotowania: 

Marchewkę ścieramy na małych oczkach. W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, do drugiej dodajemy startą marchewkę, olej, aromat waniliowy oraz mleko roślinne. Także wszystko mieszamy. Następnie łączymy obie zawartości, aby uzyskać gładką, płynną masę. Dorzucamy do niej suszoną żurawinę i płatki migdałów. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozlewamy na niej ciasto, tworząc okrągły kształt naszych ciastek. Posypujemy je dla dekoracji jeszcze płatkami migdałów i wstawiamy do piekarnika na około 25 minut. Smacznego! 💞





Nadia

2 komentarze:

  1. Mam pytanko ;) Czy zamiast mąki owsianej mogę dodać kukurydzianą, a zamiast mąki pszennej zwykłej mąkę pszenną pełnoziarnistą?

    OdpowiedzUsuń

Instagram